Kruche ciasto z agrestem


Kupiłam ostatnio agrest, bez konkretnego pomysłu na ciasto. Jedyne agrestowe jakie znam to pleśniak, ale kakao w mojej diecie jest wyeliminowane i ciasto odpadło.

Na szczęście, przypomniałam sobie o przepisie na kruche ciasto z kwaśnymi owocami mojej sąsiadki (pani Ewy spod 35). Nie piekłam go chyba z 6 lat. Ciasto właśnie siedzi w piekarniku, a Julka póki co śpi 🙂

1 kostka margaryny (Kasia)
5 jaj
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

1 szklanka cukru
1 czerwony kisiel (proszek)
owoce (rabarbar albo agrest)

Margarynę, żółtka, mąkę z proszkiem i cukier waniliowy zagnieść. Ciasto będzie lekko lepkie i nie odchodzi od ręki.

Podzielić je na 2 części. Jedną rozłożyć na blasze (palcami – cienka warstwa) drugą część włożyć w woreczku do zamrażalnika na 1 godz.

Owoce przebrać, umyć. Kulki agrestu podzielić na połówki. Wyłożyć na ciasto.

Białko ubić na sztywno, delikatnie ubijając wsypywać cukier i kisiel. Pianę wyłożyć na owoce.

Wyjąc z zamrażalnika ciasto i zetrzeć je na tarce (grube oczka) na warstwę piany.

Piec ok 45min w temp.170 st. Wstawiamy do gorącego piekarnika.

19 thoughts on “Kruche ciasto z agrestem

  1. Andrzej – faktycznie kupuję cukier wanilinowy, ale – z naturalną wanilia! Jakiej nazwy powinnam używac, hmm? 😉

  2. Przepis bardzo dobry ciasto smakuje wspaniale. Tak na marginesie Kochane Kuchareczki cukier waniliowy mamy wtedy jak sobie sami zrobimy.Gotowy to cukier
    WANILINOWY. Wanilia a wanilina to nie to samo !!!! Pozdrawiam Andrzej

  3. ciasto łatwe, właśnie się piecze i ciekawe jak smakuje ! 🙂

  4. Witam, ciastko już w piekarniku mam nadzieje ze mi wyjdzie wyglada znakomicie;) dziękuje za przepis jak najbardziej sie przydał . Pozdrawiam

  5. WCZORAJ DOSTALAM AGREST OD SASIADKI I SZUKALAM CO TU Z NIEGO ZROBIC,TEN PRZEPIS WYGLADA NA PYSZNY I WLASNIE ZABIERAM SIE DO ROBOTY:) DZIEKUJE I POZDRAWIAM

  6. Moj syn Joshie nawet nie czekal az pokroje ciasto- palce zatopil w ciasto jak tylko je ujrzal 🙂 Maz James nie przestaje jesc ciasta 🙂 Super przepis!!!!! Ciesze sie, ze napotkalam Twoj przepis 🙂 Pozdrawiamy Nati

    P.s polowe masy kisielowej zmieszalam z jagurcikami truskawkowymi- takie slodkie dodatki do ciast!!!!!! boooomba….

  7. Dziekuję za wpisy. Bardzo mi miło, a pochwały przekaże autorce przepisu – czyli sąsiadce Ewie 🙂

  8. Co do rokitnika – nie miałam okazji próbować, ponoć po przemrożeniu owoce robią się słodkie i zjadliwe 🙂 Czerwony agrest jak najbardziej – ciasto stanie się bardziej kolorowe choć i tak dzięki masie z kisielem jest po prostu inne 🙂 Pozdrawiam!

  9. Pyszne!, watro dodać przemrozonych owoców rokitnika, wczoraj tak zrobiłem i sie nie mogli najeść. Młody kuchta 🙂

  10. Świetny przepis, bardzo za niego dziekuję. W sobotę upiekłam z połowy porcji "na próbę" i znikł na ciepło. Teraz kolejny właśnie się dopieka:) Zmieniłam tylko agrest na czerwony, bo akurat taki mam na ogródku.
    Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *