Kruche ciasto z konfiturą z rabarbaru

Bardzo kruche ciasto z konfiturą z rabarbaru

Zródło:
Uwaga: zmieniłam ilość dodanego masła, oraz odrobinę skład konfitury.
Ciasto:
250 g mąki
200 g masła, schłodzonego
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 cukier waniliowy

Konfitura:
  6 -7 łodyżek rabarbaru
  50 g brązowego cukru
  1 cukier waniliowy 
Dodatkowo: odrobina cynamonu – 2 szczypty, bułka tarta do wysmarowania blachy i cukier puder do posypania gotowego ciasta
 
Wykonanie:
Najpierw konfitura, potem ciasto.
 
Rabarbar obrać, umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Na patelni lub w rondelku z nieprzywierającym dnem dusić do miękkości rabarbar, cukier i cukier waniliowy. Ja podlałam to dodatkowo odrobiną wody –  jakieś 2 łyżki. Można konfiturę przykryć przykrywką i dusić do miękkości na wolnym ogniu – co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliła się od dołu. Zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień, mieszając odparować ewentualny nadmiar płynów. Gotowa konfitura ma gęstą konsystencję.
 
Wszystkie składniki ciasta zagnieść – masło pokrojone w kosteczkę ułatwi nam to zadanie.
Uwaga marginalna: miksuję kruche ciasta w ukochanym KA więc jest ono zimne  dlatego nie schładzam go w lodówce! Przy innym wyrabianiu ciasta należy je obowiązkowo schować, zawinięte w woreczek foliowy, do lodówki na 30 minut.
 
Piekarnik nagrzać do 160 stopni (bez termoobiegu).
Blachę wysmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta rozwałkowując; ja wałkowałam na blasze.
Rozłożyć konfiturę, na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor, 35 minut. Końcówkę piec w 170 stopniach z termoobiegiem – sprawdzając czy wierzch jest już ładnie  przyrumieniony. Na końcu przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
 Smakuje wybornie 🙂

Dodaj komentarz