Truskawkowy deser w środku zimy

Nie tęsknicie przypadkiem w środku zimy (co gorsze w przededniu tłustego czwartku) za czymś leciutkim i zwiewnym?
Ja zatęskniłam, stąd dziś podałam pyszne truskawki z mascarpone – przygotowane na koglu-moglu.
No tak,  z opisu nie jest to wcale zwiewny deserek ;),  ale … truskawki otaczają go aurą lekkości.
I niech tak zostanie.
 

Składniki:
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 opakowanie mrożonych truskawek 
1 serek mascarpone (250 g)
do ozdoby – posiekane orzeszki piniowe lub starte wiórki ulubionej czekolady
Masa truskawkowa – od niej zaczynamy:
Zamrożone truskawki ułóż w szerokim żaroodpornym naczyniu, posyp 1-2 łyżkami cukru  i wstaw do piekarnika.
Rozmrażaj je w temperaturze około 180 stopni, do chwili kiedy zaczną puszczać sok, ale jeszcze nie odbarwią się – to ta chwila kiedy z piekarnika zacznie wydobywać się intensywny truskawkowy aromat. Przełóż ciepłe truskawki (nie wszystkie – zostaw kilka sztuk do ozdoby) wraz z sokiem, który puściły do wysokiego naczynia i zmiksuj.

Masa jajeczno-serowa czyli nieco udziwniony kogel-mogel:
Żółtka utrzyj z cukrem do białości (masa  ma również być puszysta).
Dołóż do kogla-mogla serek mascarpone – zmiksuj.

W ostatnim etapie rozdziel masy do pucharków, udekoruj wiórkami czekolady lub orzeszkami, na koniec połóż na wierzchu całą truskawkę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *