Drobne, niepozorne owoce pigwowca chyba najbardziej przypominają kształtem rajskie jabłuszka.
Bywają często mylone z pigwą, a wiele osób po prostu nigdy o tych owocach nich nie słyszało.
Ja z owoców pigwowca zrobiłam pyszny sok, który zastępuje nam cytrynę do herbaty. y.
Następnym razem pokuszę się jednak o kupno większej ilości pigwowca na dżem i syrop.
Owoce umyć, przekroić na ósemki. Włożyć do wyparzonego słoja i zasypać cukrem. Zostawić min. na 12 godzin do czasu puszczenia przez pigwowca soku. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem, żeby cukier lepiej wymieszał się z owocami, które szybciej też puszczą sok. Po dwóch dniach – kiedy już nie otrzymujemy więcej soku należy zlać sok do mniejszych słoiczków, które można pasteryzować lub na krócej – bez pasteryzacji – włożyć do lodówki . Ja osobiście owoców nie wyrzucam, ale też nie zostawiam ich w słoikach do pasteryzacji, po prostu na bieżąco używam. Lubię kiedy zaparzam w szklanym dzbanku herbatę, a one pięknie pływają na dnie 🙂
Na prawdę polecam spróbować 🙂
Przepis dodany do Spiżarni 2009
Zazwyczaj sprzedają na targu opakowania 0,5kg 🙂 Użyłam litrowego słoja, owoce po wyczyszczeniu i pokrojeniu mniej więcej zajęły jego polowe. A cukru nasypałam na oko – powiedzmy pól szklanki. Może ciut więcej. Powodzenia!
Witam proszę podac ilość owoców i cukru na sok z pigwowca ?
Pasteryzowac jak najbardziej. W lodówce sok wytrzymał tylko 3 dni – tyle czasu zajęło nam zużycie ilości otrzymanej z litrowego słoja.
Zrobiłem taki sok, ale nie zlałem go tylko do herbaty dodaję z kawałeczkami owoców – PYCHOTA. Ile czasu, w takiej postaci, sok może postać w lodówce i czy można go, tak przechowywanego, pasteryzować?
Bardzo mnie zachęcił ten przepis – jeśli tylko zdobędę owoce pigwowca, to też zrobię taki soczek.
Pozdrawiam
Piękne zdjecia 🙂 Dziś wlasnie planuje zrobić cos podobnego, pigwowce w syropie do herbaty. Już sie nie mogę doczekać! herbata z takim aromatycznym owocem musi wspaniale smakowac 🙂