Grzanki na styl południowy.

Lubicie nieśpieszne, wolne popoludnia? Kiedy zamrożony w miejscu czas – stoi.
Po niebie płyną leniwe obłoki, wśród których wypatruję dziś biegnącego psa, głowę rozkosznie przeciągającego się kota i … czaszkę.
Kto chciałby w popołudnie takie jak dziś, zaprzątać sobie głowę obiadem lub kolacją…
A jednak ..
Coś, co bez zbędnych ruchów, nie zaburzy dzisiejszego  n i c n i e r o b i e n i a.
Szybkie grzanki na styl południowy?
Proszę – oto one.

Grzanki na styl południowy

Grzanki
Grzanki na styl południowy

pół bagietki
oliwa z oliwek
pomidor
biała papryka (ostatecznie żółta)
ser grecki (do sałatki typu szopska)
opcjonalnie  3 ząbki czosnku

Bagietkę pokroić, kromki skropić oliwą z oliwek, wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni uważając, aby ich nie przypalić.
W tym czasie:

  • Pomidora sparzyć wrzątkiem; obrać ze skóry; pokroić w plasterki.
  • Paprykę opłukać, pokroić w plasterki.
  • Ząbki czosnku obrać.

Grzanki wyjąć z piekarnika, przetrzeć wierzch każdej obranym ząbkiem czosnku.
Udekorowac plastekiem pomidora i papryki. Zetrzeć na grzanki ser, używając do tego tarki o cienkich oczkach. Podawać niezwłocznie – najlepiej z  orzeźwiającą leomoniadą.

Dodaj komentarz