Wielkanocna Dukanowa niespodzianka

W poszukiwaniu nowych smaków i potraw nieustannie wertuję książki kucharskie, kolorowe czasopisma i oczywiście sieć. Rzadko jednak wpadam na trop czegoś co na tyle zachwyca, abym próbowała to bezzwłocznie przyrządzać. Z potrawą prezentowaną poniżej było inaczej. Bo była to miłość od pierwszego spojrzenia, a spojrzałam na … zdjęcie. To nic, że w mojej odmianie nie wyszło ono tak urokliwe jak oryginał. Niemniej, na początku  zachwyciło. Zaintrygowało połączeniem  smaków w drugiej kolejności. Trzeci z kolei spłynął spokój – gdyż przepis jest banalnie prosty i nie wymaga wielu składników. A po czwarte – już wiem, że wejdzie na stałe do repertuaru malutkich przekąsek, które z uporem maniaka będę przyrządzać.

Oryginał w/g Dukana.
Ja pokusiłam się  o drobną modyfikację, gdyż diety słynnego doktora nie stosuję 😉

Tymbaliki łososiowo-ogórkowe 

Składniki na 2 salaterki:

1 zielony ogórek obrany ze skóry
2 plastry wędzonego łososia
250 ml klarownego rosołku  (u Dukana woda ze szczyptą soli)

łyżeczka środka żelującego (u mnie żelatyna, w oryginale agar-agar)
dodatkowo: pieprz, łyżeczka siekanego koperku

Zagotować rosół. Dodać żelatynę, dobrze wymieszać do jej rozpuszczenia się.

W osobnej miseczce zmiksować ogórek – jeśli pestki są w ogórku zbyt duże – lepiej je usunąć. Młode ogórki z niezbyt dobrze wykształconymi pestkami miksować w całości. Ogórki połączyć z roztworem.

Posiekać wędzonego łososia.

Na dnie malutkich salaterek lub silikonowych foremek na babeczki ułożyć posiekanego łososia. Na to wylać masę ogórkową. Wstawić do lodówki, aby stężała.

Uwaga: w wersji na zdjęciu – ryba posypana została dodatkowo posiekanym koperkiem i doprawiona świeżo mielonym trójkolorowym pieprzem, dla podniesienia wyrazistości galarety.

One thought on “Wielkanocna Dukanowa niespodzianka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *