Wegańskie z porzeczkami

Kolejny ukłon w stronę Kirka i jego kulinarnych preferencji.
Wegańska kuchnia stanowi dla mnie wielkie wyzwanie i szczerze – chętnie te nieliczne próby podejmuję.
Tym razem przygotowałam po raz pierwszy wegańskie ciasto – pomysł zaczerpnięty z innego przepisu, ale składniki i proporcje własne 🙂

Spód:
niepełna szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1 1/5 szklanki maki pszennej
4 łyżki cukru
płaska łyżeczka cynamonu
skórka otarta z połówki cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
200 g kostki margaryny wegańskiej
(dla nie wymagających wegańskiej diety najlepsza jest Kasia – uwaga posiada w składzie zarówno wit. D3 jak i serwatkę!)

Nadzienie:
porzeczki
5 łyżek dżemu malinowego
5 łyżek dżemu jagodowego

Kruszonka:
filiżanka mąki pszennej
2 łyżki płatków owsianych
2 garści cukru
50 g (reszta z kostki) margaryny

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Wymieszać płatki owsiane, mąkę, cukier, cynamon i skórkę cytrynową z rozpuszczoną margaryną i 2 łyżeczkami soku wyciśniętego z cytryny. Wylepić tą masą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiec około 15 minut.

W czasie kiedy spód podpieka się w piekarniku przygotowujemy owoce oraz kruszonkę:

Porzeczki obrać z gałązek, opłukać. Wymieszać z dżemem.
Kruszonka: w niewielkiej miseczce zagnieść rękami mąkę, margarynę, płatki owsiane i cukier.

Na podpieczony spód wyłożyć masę owocowo-dżemową. Na to zetrzeć na tarce kruszonkę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 20-25 minut do zrumienienia kruszonki.
Po wystudzeniu pokroić, posypać cukrem pudrem. Zajadać.

Ciasto jest specyficzne, dzieciom raczej nie smakuje – po pierwsze jest w nim dość kwaskowe nadzienie; po drugie bez dodatku jajek ciasto ma po prostu inny smak.

Kirek zdecydowanie polubił;
poprosił o wstawienie przepisu na stronę, co niniejszym uczyniłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *