Spaghetti al pomodoro

Ten post to prima aprilisowy żart.
Przepis na spaghetti podał bowiem w pięknie wydanej książce Gino D’acampo, zapewniając, że nie zna dziecka które by tej potrawy nie lubiło. Powinien jednak napisać „włoskie dziecko” – z akcentem na włoskie, gdyż mój Szymek jest dobitnym przykładem na to, że danie jednak może dzieciom nie smakować :0)

Niemniej cala reszta rodziny zajadała się tym spaghetti ze smakiem.

A wspomniana we wstępie książka włoskiego mistrza kuchni, jest niewątpliwie interesującą pozycją na rynku kulinarnych poradników. Zajączek w sumie za chwile zapuka do naszych drzwi – więc czemu nie poprosić o „Włoskie dania makaronowe” ?

Spaghetti w sosie pomidorowym

Bardzo łatwe, czas przygotowania 10-15 minut.

Składniki:
pół paczki spaghetti (lub innego ulubionego makaronu)
sól i pieprz do smaku
1 puszka pomidorów
1 mała cebulka obrana i pokrojona w kosteczkę
10 świeżych listków bazylii

oliwa z oliwek do smażenia

1. Na patelni podsmażyć cebulkę do zeszklenia. Dodać pomidory z puszki (razem z sosem) i listki bazylii – przesmażać przez około 10-15 minut aż odparuje nadmiar wody, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Makaron ugotować al dente – wg wskazań producenta. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka w którym się gotował. Wlać sos pomidorowy i wymieszać go z makaronem.
Przełożyć do dużej – płaskiej miski. Podawać niezwłocznie.

Czynności 1 i 2 wykonywać równolegle 🙂

4 thoughts on “Spaghetti al pomodoro

  1. Rozumiem dawanie oliwy z oliwek do dań, ale zupełnie nie ogarniam wykorzystywania jej do smażenia 😉 Do smażenia znacznie lepszy jest rzepakowy – jego skład dużo lepiej znosi podgrzewanie 🙂

  2. Jagna – najśmieszniejsze spaghetti jakie znam jada moj bezmleczny syn – czyli po prostu – makaron z cukrem :0)

Dodaj komentarz