Placuszki waniliowe

Przepis z książki „Pomagamy mamie” Ewy Aszkiewicz. 
Piekłam z mniejszej ilości mąki i jaj. Ciasto wydawało się jednak zbyt gęste (jak na mój gust), stąd wśród składników dodatek wody. 
Wykonanie jest bardzo proste, a placuszki stanowią ciekawą alternatywę dla naleśników.
Składniki:

1 opakowanie serka waniliowego typu homo
2 jajka
1 szklanka przesianej mąki
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
olej lub oliwa do smażenia

Rozdzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kolejno do piany z białek dodawać (i za każdym razem mieszać) – żółtka, cukier waniliowy, proszek,  na końcu przesianą przez sitko mąkę. Wyrobić na końcu dolewając wody. Piec po góra 3 placuszki na mocno rozgrzanym tłuszczu. Dlaczego po 3? Bo super szybko się rumienią, ładnie przy tym pęczniejąc 🙂

Dzieciaki zajadały sie plackami z dodatkiem kwaskowatego dżemu i bitej śmietany.

2 thoughts on “Placuszki waniliowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *