Leczo tradycyjne

Składniki:

2 parówki
2 żółte papryki
1 zielona papryka
2 pomidory
1 cukinia
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
olej,
sól, pieprz,
ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki

1. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć twardy środek. Pokroić na kawałki.

2. Cukinię również obrać ze skóry, pokroić na sześciany, posolić i odstawić na czas przygotowania reszty składników.

3. Papryki umyć odkroić końcówki, oczyścić z gniazda nasiennego. Pokroić na kawałki.

4. Parówki obrać z foliowej osłonki, pokroić na plastry.

5. Pokrojone papryki podsmażyć na oleju (z pestek winogron) z drobno pokrojoną cebulą i pokrojonym na plasterki czosnkiem. Dodać przygotowane wcześniej pomidory, cukinię, parówki oraz przyprawy. Podlać niewielką ilością wody. Gotować ok. 20 minut (lub do miękkości cukinii). Leczo w takcie gotowania posolić do smaku, dodając odrobinę pieprzu. Jeśli lubimy ostre potrawy, leczo doprawiamy ostrą papryką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *