Sezonu na grlilla cd. Szaszłyki i nie tylko


Poniżej dwie wersje szaszłyków na grilla. Pierwsza – zwyczajna, z przewagą warzyw w tym cukinii.

Szaszłyki z kurczaka i cukinii

Składniki:
pieczarki

czerwona papryka

młoda cukinia (mała, drobna)

1 cukrowa cebula

1 pierś z kurczaka

Przyprawy: oliwa, czosnek, sól, czerwona mielona papryka

Pierś z kurczaka oczyścić ze zbędnych błon i przerostów. Umyć, pokroić w sześciany. Przełożyć do salaterki lub małej miseczki, posypać solą i słodką czerwoną papryką. Zmieszać mięso z wyciśniętym ząbkiem (jeden lub dwa) czosnku. Skropić oliwą, wymieszać rękami tak, aby przyprawy dokładnie otoczyły mięso. Pozostawić na chwilę. Pieczarki i cukinie pokroić w plastry, z papryki usunąć gniazdo nasienne, umyć – pokroić w kwadraty. Cebulę obrać w plastry; najlepiej zrobić to krojąc ją na pół – w poprzek. Nadziewać patyczki szaszłyków naprzemiennie wszystkimi składnikami.

Wersja druga:
Orzeźwiające szaszłyki z łososia z ananasem i winogronami

Składniki:
filety z łososia
pokrojone w kostki i posolone, mogą być posypane rozmarynem i skropione cytryną
kulki winogron (zielone i czerwone)
obrany ananas – kostki

Na patyczki szaszłykowe nadziewamy fantazyjnie składniki. Pieczemy.

W sezonie na grilla lubimy także piec w popiele ziemniaki. Do nich jak również do szaszłyków z kurczaka wyśmienity jest sos jogurtowy. Czyli mój ulubiony dip.

Jogurt naturalny wymieszać z garścią pokrojonego koperku, 1 ząbkiem wyciśniętego czosnku i połówką zielonego ogórka (mały), startego na tarce. Do tego odrobina soli i pieprz do smaku.

A na deser – na słodko, pieczone banany z czekoladą.

Pieczone banany nadziewane czekoladą
Składniki:
tabliczka mlecznej czekolady
kiść bananów
folia aluminiowa

Wykonanie: banany ze skórką wymyć; przeciąć wzdłuż – nie do końca, tylko odrobinę – aby łatwo było wcisnąć w otwór kawałki czekolady. Daję mleczną wedlowską,  po 3 góra 4 kawałki na każdego banana. Można dodać naparstek rumu. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w popiele. Po upieczeniu – pycha 🙂

Dodaj komentarz