Schab ze śliwkami i rozmarynem

Przepis z „Kuchni włoskiej” w/g oryginału Carre di maiale farcito alle prugne

Poziom trudności: łatwe, czas przygotowania 20 minut + 30 minut na marynowanie śliwek, czas pieczenia 1 i 3/4 godz.

Składniki:
20 suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich)
pół szklanki koniaku
schab bez kości
4 gałązki rozmarynu
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
3/4 szklanki wytrawnego białego wina
1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki Knorr)
sól, pieprz

Śliwki namoczyć w koniaku dolewając ewentualnie wody aby były całkowicie przykryte. Odstawić na 30 minut,po tym czasie wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć.
Schab umyj, zrób w mięsie nacięcia wkładając tam śliwki oraz nacierając pieprzem i solą.
Na mięsie ułóż śliwki i gałązki rozmarynu i owiń t nitką. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W dużym rondlu roztop masło, gdy zacznie się pienić włóż schab i przyrumień z każdej strony.
Przełóż do nagrzanego do 180 st piekarnika, po ok.40 minutach podlej mięso winem. Piecz dalej podlewając co jakiś czas schab bulionem.

Mięso najlepiej smakuje jeszcze gorące, wyborne do ziemniaków zapiekanych z cebulką.

Dodaj komentarz