Duszone klopsiki w ostrym sosie

Przepis z kuchni hiszpańskiej, nieco uproszczony.

Składniki:

pół kilograma mięsa mielonego (u mnie drobiowe, w oryginale wieprzowo-wołowe)
2 łyżki świeżej natki pietruszki – posiekanej
pół szklanki okruszków czerstwego chleba (zmieliłam czerstwy chleb w blenderze)
1 jajko
1 duża cebula – pokrojona w wiórki
1 szklanka bulionu
2 ząbki czosnku

pół łyżeczki słodkiej papryki

puszka pomidorów ( lub 2 świeże z filiżanką sosu pomidorowego)
łyżeczka pasty z ostrych papryczek lub 2 małe świeże czerwone papryczki chili

Dodatkowo: oliwa do smażenia, sól, pieprz

1. Wymieszaj mięso, wyciśnięty czosnek, surowe jajko z odrobiną soli (2 szczypty) i ulubionego pieprzu. Wyrobioną masę zmieszaj z posiekaną pietruszką.Formuj malutkie klopsiki, odkładaj na talerz lub deskę, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

 2. Na oliwie (lub jeśli wolisz –  beztłszczowej patelni) smaż klopsy do ładnego zrumienienia.

3. Na patelni przesmaż na oliwie cebulę do momentu kiedy będzie miękka. Dodaj pomidory i sos, wlej bulion, dołóż pastę z papryczek oraz mieloną paprykę. Podgrzewaj bez przykrycia aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj klopsiki, gotuj kolejne 10 minut.

Można wypróbować smak sosu z dodatkiem laski cynamonu  (którą po zagęszczeniu z sosu usuwamy) i szklanki zielonych oliwek bez pestek.

Pomidory kroiłam w ósemki, a po rozgotowaniu – usunęłam skórkę, która ładnie z nich zeszła. Ostry sos bardzo mi smakował, zajadałam się nim jeszcze przed dodaniem mięsnych klopsików 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *