Pierożki szpinakowe

Ciasto na pierogi robię z pamięci, generalnie przepis do ściągnięcia stąd.

Tutaj Misia lepi śmieszne pierogi z „falbankami” 🙂

I cała kolekcja 😉


Farsz
:
opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
ząbek czosnku
pieprz, sól
10-15 dkg żółtego sera
1 cebula
1/4 kostki masła

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni na maśle ze szczyptą soli. Odstawić na bok.

Na osobnej patelni rozmrozić szpinak, odlewając w miarę możliwości nadmiar wody. Po całkowitym rozmrożeniu nadal podgrzewać doprawiając wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Masę szpinakową przełożyć na sitko i odcisnąć łyżką nadmiar wody.
Pozostawić do ostygnięcia.

W tym czasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z ostudzonym szpinakiem.

Krążki ciasta nadziewać masą szpinakowo-serową dobrze zlepiając brzegi. Wrzucać na osoloną wrzącą wodę, gotować ok 7 minut. Pierogi podawać polane cebulką zeszkloną na maśle.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *