Knedle ze śliwkami

Składniki:

  • dojrzałe węgierki
  • 2 jajka
  • 8 średnich ziemniaków
  • około 300g mąki
  • szczypta soli
  • masło (1/4 kostki)
  • bułka tarta
  • cukier

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe zemleć. Dodać jajka, mąkę i szczyptę soli – wyrobić ciasto. Śliwki wydrylować. Otaczać każdą śliwkę ciastem, formując okrągłe knedle. Natychmiast wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować 2-3 minuty. Odcedzić. Podawać polane zrumienioną na maśle bułką tartą, posypane do smaku cukrem.

Przepis na knedle ze śliwkami to typowo polskie danie, serwowane w końcówce lata gdy pojawiają się wszechobecne śliwki węgierki. Jednak powyższe zestawienie składników zostało zaczerpnięte z kuchni węgierskiej (w oryginale Szilvas gomboc w/g Roberta Makłowicza).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *