Szarlotka

Szarlotka z bezą

Jabłka

Przepis na szarlotkę podała alice na Cincin – poniżej wersja prawie oryginalna, wykonanie zawiera jednak moje własne modyfikacje i spostrzeżenia.

CIASTO KRUCHE

  • 30 dag mąki
  • 1 i pół łyżeczki proszku (czubatej)
  • 2 żółtka
  • 17,5 dag Kasi (oryginalnie masło)
  • 70 g cukru pudru (1/3 szklanki)

NADZIENIE

  • 5 jabłek (szara reneta) lub więcej np. 6,7  jeśli lubimy wysoką warstwę jabłek w szarlotce
  • 50 gram cukru
  • mała torebka cukru waniliowego 
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/5 szklanki wody

BEZA

  • 2 białka (pozostałe z ciasta)
  • 12 dag cukru

Mąkę z proszkiem dobrze wymieszać. Do miski z mąką zetrzeć na tarce Kasię. Składniki wymieszać ręką aż powstanie „piasek” . Żółtka, cukier waniliowy  i biały cukier dołożyć do miski, bardzo szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schować do lodówki na około 30 minut.

Jabłka obrać ze skóry – wyciąć gniazda nasienne, miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach (lub pokroić w kostkę) i przełożyć do garnka. Dodać cukier, wodę i gotować do momentu aż jabłka lekko się rozpadną. Domieszać cynamon. Przełożyć masę jabłkową na sitko i odstawić na bok. Nadmiar soku odcedzi się sam, a jednocześnie masa zdąży się wystudzić.

Blachę (30×20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić blachę 2/3 ciasta. Ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200. Piec 12 min.

W tym czasie: ubić pianę z białek na sztywno. Dodać cukier i znowu ubić (nie zmniejszając ilości cukru – bo nie wyjdzie beza tylko gumowata piana).

Po 12 min. wyjąc ciasto z piekarnika, posypać bułką tartą i wyłożyć na nie masę jabłkowa. Wierzch masy jabłkowej posypać bułką tartą i rozłożyć na nią płatkami pozostałe ciasto. Przykryć pianą z białek . Piec 35 min.

Ta szarlotka jest krucha i jednocześnie przepyszna. Beza jest bardzo słodka, więc zwolennicy mniej słodkich ciast mogą nie słodzić masy jabłkowej – wówczas jej kwaskowy smak zrównoważony będzie zbyt słodką bezą.

Mi osobiście bardziej smakuje kiedy ciasto po upieczeniu jest „odstane” – może dlatego, że spód przestaje być wilgotny i robi się bardzo kruchy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *