Puszyste ciasto owocowo-migdałowe

Przepis wzięty żywcem stąd.
Wykonanie jest bardzo proste, a ciasto podczas miksowania pięknie puszyste – nawet po dodaniu maki przesianej z migdałami. Tuż po upieczeniu ciasto zachowuje swoją wspaniałą puszystość, na drugi dzień nieco rozmiękczoną przez dodane owoce.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 całkiem płaskie, łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju

Dodatkowo:

  •  owoce (u mnie śliwki w  oryginale wydrylowane czereśnie)
  •  1 łyżka kakao
  •  kruszonka ( zagniatamy: 1/4 kostki masła z cukrem i mąką w ilości po ok. pół filiżanki)

1. W misce wymieszać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.

2. Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą i gęstą masę (do białości). Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mąki z dodatkami.

3. Ciasto przelać do okrągłej formy  włożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać przez sitko kakao.Ułożyć owoce.

4. Na owoce zetrzeć na tarce kruszonkę.

5. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *