Biała Pavlova

 
Przepis z forum cin-cin. Wykonywałam kilkakrotnie, zawsze z radosnym postanowienie aby nie używać 6 białek tylko 4. Tym razem udało mi się to zapamiętać 😉 
Poniżej przepis na 4 białka. 
 
Żółtka można zamrozić i użyć do przygotowania ciasta na tartę lub innego kruchego 
– np. wielkanocnego kajmaku 🙂
 
Beza:
  •  4 białka
  • 250 g cukru pudru
  •  1 łyżeczka octu winnego 
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Krem:

  •  150 ml śmietany kremówki
  •   25 dag serka mascarpone
  •  owoce (truskawki albo maliny, jeżyny…)

 

Beza: białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukier puder i mąkę kukurydzianą. Ocet winny delikatnie wymieszaj na końcu. Ubitą pianę (2/3) wyłóż na papier do pieczenia w okrąg . Resztę piany ułóż łyżką w taki sposób, aby powstał brzeg z bezowych czapeczek.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, a  po 5 min przykręć temperaturę do 150 stopni. Piecz dalej 1,5 godziny. Studź w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę udekoruj ubitą  na sztywno śmietaną wymieszaną z serkiem mascarpone (dla dorosłych można do tej masy dolać odrobinę sherry). Ozdób, kontrastującymi z bielą bezy i masy, owocami. Najlepsze będą lekko kwaskowe np. truskawki czy jeżyny. Ja użyłam truskawek mrożonych.  

Pavlova to australijski deser, który jak mniemam zasmakuje większości osób. Na jednym z blogów znalazłam ciekawy pomysł  na pieczenie pavlovej w postaci malutkich ciasteczek bezowych – akuratnych dla 1 osoby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *