Szybkie paszteciki do wigilijnego barszczu

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 kurczaka
sól, pieprz, chili
ziarna czarnego sezamu
odrobina mleka  – do posmarowania ciasta

Kurczaka ugotować (jak na rosół lub w wodzie z solą z przeznaczeniem wyłącznie na paszteciki) – minimum 45 minut.
Mięso oddzielić od kości i skory, zmielić w maszynce, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną mielonego chili.
Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na niewielkie kwadraty.
W każdy kwadrat kłaść łyżeczkę farszy, zlepić w trojkąt, zaciskając brzego widelcem.
Ułożyć na papierze  – na blaszce zachowując odstępy – bo cisto urośnie. Każdy pasztecik psmarować od góry mlekiem, posypać odrobiną ziaren sezamu.
Piec zgodnie z instrukcją ciasta z opakowania (lub do złocistości).
Podawać lekko ciepłe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *