Cudownie letnie, lekkie gazpacho melonowe

To nie jest to tradycyjne gazpacho – w wersji znanej ogólnie, ale bardzo letnie, cudownie lekkie gazpacho melonowe, z ostrą nutą papryki, zapachem bazylii i słodkością dojrzałej brzoskwini.

Czy zachęciłam? Jeśli tak, przejdź dalej i zagłęb się w mój letni dzień

Lato w pełni. Rozgrzane słońcem chodniki parzą stopy. Jadąc tramwajem, popijam krystaliczną górską wodę źródlaną (ha ha jest duszno i lepko, więc owa krystaliczna woda straciła swą lodowatość i smakiem przypomina raczej ciepłą breję). Teraz najlepszy byłby chłodny prysznic, albo … kąpiel w turkusowych wodach Adriatyku.
 
No cóż, zamiast zanurzyć się w chłodnym Adriatyku robię zupę – gazapcho melonowe.
 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ten letni chłodnik (gazpacho) o nie-polskim smaku i nazwie, łączy w sobie słodkość dojrzałych owoców z ostrym smakiem papryczki. Posiekane listki bazylii urozmaicają doznania. Lubię moją wersję melonowego gazpacho (oryginał w/g Pascala, choć dziś już nie pamiętam gdzie go znalazłam) za szybkość i prostotę przygotowania.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:
3 dojrzałe pomidory

1 brzoskwinia
1 pachnący melon
2 gałązki świeżej bazylii
cukier do smaku (ok. 1 łyżeczki)
1 łyżka oliwy z pestek winogron
pół łyżeczki pasty z ostrych papryczek

1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, usuń szypułkę i twardy środek. Miąższ pokrój na ósemki.

2. Brzoskwinię obierz ze skóry. Usuń pestkę. Pokrój na kawałki.

3. Melon obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń łyżką pestki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż jeszcze na 4 części i też pokrój na kawałeczki.

4. Umyj i posiekaj gałązkę bazylii.

5. Pokrojone kawałki owoców i pomidory wrzuć razem z bazylią i cukrem do wysokiego dzbanka. Zmiksuj delikatnie – tak, aby widoczne były kawałki pomidorów. Następnie dodaj oliwy i delikatnie wymieszaj.

6. Wstaw do lodówki na 30 minut. Możesz podawać z kawałkami lodu. Udekoruj gazpacho listkami bazylii.

To wszystko, teraz pozostaje życzyć smacznego. 

Ps. Mam nadzieję, że pokochasz moją letnią wersję melonowego gazpacho.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *