Barszcz jest smaczny i prosty, ale czasochłonny.
Na zakwas:
2,3 czerwone buraczki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
skórka od chleba razowego żytniego
2 ząbki czosnku – obrane i pokrojone w plastry
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego (5, 6 sztuk)
kilka ziaren czarnego pieprzu
korzeń chrzanu – obrany i pokrojony w plastry
W ciemnym wysokim naczyniu ułożyć na dnie plastry buraczków, wrzucić skórkę chleba, czosnek, liść laurowy, chrzan oraz ziele angielskie i pieprz. Zalać wszystko letnią, przegotowaną wodą (1,5l), przykryć talerzem, zostawić w temp. pokojowej na ok 7-10 dni. Po tym czasie zlać zakwas przez sitko do butelki lub słoiczka i dalej przechowywać w lodówce.
- wywar warzywny (dla wegetarian i wigilijną kolację)
- lub klarowny rosół do zwykłego spożycia
- zakwas buraczany
Przyprawy: sól, pieprz, ocet winny lub sok z 1 cytryny, suszony majeranek
Składniki połączyć i zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem. Zakwasić octem (ew. sokiem z cytryny). Posypać szczyptą majeranku.