Kirusowe leczo

Wersja wegetariańska znanej potrawy powstała dzięki Kirkowi, który mięsa nie jada i przepis został pod niego zmodyfikowany. Odkąd zrobiłam to leczo – nikt już nie chce wrócić do „starej” – mięsnej wersji.

Składniki:
2 średnie cukinie

4 pomidory (można więcej)

4 białe papryki
2 średnie cebulki

2 ząbki czosnku

Przyprawy:
sól, oliwa z pestek winogron, pasta z ostrych papryczek

1. Cukinie obrać ze skórki , pokroić na sześciany ok 1-2 cm posolić , odstawić na czas przygotowania reszty składników.

2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skory, wyciąć twarde środki, pokroić na kawałki (nie muszą być małe).

3. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z pestek winogron (2 -3 łyżki). Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie (osobno albo z papryką w końcowej fazie).

4. W tym czasie posolona cukinia powinna puścić sok – odcedzamy go. Wszystkie składniki ( w tym czosnek pokrojony na plasterki) wrzucamy do dużego garnka, z nieprzypalającym dnem. Gotujemy ok 30 – 40 min uważając, aby nie przypalić i nie rozgotować potrawy. Na początku – jeśli pomidory nie są soczyste – można leczo podlać niewielka ilością wody. Przyprawić do smaku. Ja solę i dokładam pół łyżki pasty z ostrych papryczek.

Wolę kiedy cukinia w leczu jest lekko twarda. Podaję leczo ze świeżym chlebem i kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *