Mazurek różany

  Przepis powstał na bazie różnych przepisów na: ciasto orzechowe i polewę różano-czekoladową. Połączenie ciekawe i  nietypowe.
A rezultat?
Sami oceńcie 😉

Ciasto:

  • 150g miękkiego masła
  • 60g brązowego cukru pudru
  • 110g zmielonych orzechów laskowych
  • 60g mąki ryżowej
  • 150 g mąki pszennej

Nadzienie:

  • 1 słoik dżemu malinowego (niskosłodzony)
  • 0.5 słoiczka konfitury z płatków róży – konfitura ma płynną konsystencję, stąd konieczność zagęszczenia nadzienia
  • 1 roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady

Do przybrania: orzechy, migdały, morele albo suszone daktyle – czyli jak dla każdego innego mazurka

Zagnieść kruche ciasto: masło ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać zmielone orzechy, na koniec przesiane razem obie maki. Schładzać 30 minut. Wylepić blachę (może być tortownica), podwyższając brzegi. Piec do zrumienienia w około 180 stopniach. W piekarniku z termoobiegiem zajęło to 30 minut.
Nastawiałam na 25 minut, ale po tym czasie ciasto nie było jeszcze odpowiednio zrumienione.

Ciasto zarabiałam w mikserze – powstały fajne okruszki, końcówkę wyrabiałam ręcznie. Ciasto daje łatwo się formować i na surowo jest pyszne – bo nie omieszkałam podjeść 😉
Dżem malinowy wymieszać z konfiturą z płatków róży i płynną czekolada, posmarować ciasto masą różano- malinowo-czekoladowa, pozostawić do ostygnięcia.

Mazurek udekorować w/g uznania.
Ja zapakowałam go na prezent dla mojej babci, która w niedzielę kończy 90 lat 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *