Gazpacho melonowe

Lato w pełni. Rozgrzane słońcem chodniki parzą stopy. Jadąc tramwajem, popijam krystaliczną górską wodę źródlaną (ha ha jest duszno i lepko, więc owa krystaliczna woda straciła swą lodowatość i smakiem przypomina raczej ciepłą breję). Teraz najlepszy byłby chłodny prysznic, albo … kąpiel w turkusowych wodach Adriatyku.
No cóż, zamiast zanurzyć się w chłodnym Adriatyku robię zupę – gazapcho melonowe.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ten letni chłodnik, o nie-polskim smaku i nazwie, łączy w sobie słodkość dojrzałych owoców z ostrym smakiem papryczki. Posiekane listki bazylii urozmaicają doznania. Lubię moją wersję gazpacho (oryginał w/g Pascala) za szybkość i prostotę przygotowania.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Składniki:
3 dojrzałe pomidory

1 brzoskwinia
1 pachnący melon
2 gałązki świeżej bazylii
cukier do smaku (ok. 1 łyżeczki)
1 łyżka oliwy z pestek winogron
pół łyżeczki pasty z ostrych papryczek

1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, usuń szypułkę i twardy środek. Miąższ pokrój na ósemki.

2. Brzoskwinię obierz ze skóry. Usuń pestkę. Pokrój na kawałki.

3. Melon obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń łyżką pestki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż jeszcze na 4 części i też pokrój na kawałeczki.

4. Umyj i posiekaj gałązkę bazylii.

5. Pokrojone kawałki owoców i pomidory wrzuć razem z bazylią i cukrem do wysokiego dzbanka. Zmiksuj delikatnie – tak, aby widoczne były kawałki pomidorów. Następnie dodaj oliwy i delikatnie wymieszaj.

6. Wstaw do lodówki na 30 minut. Możesz podawać z kawałkami lodu. Udekoruj gazpacho listkami bazylii.

One thought on “Gazpacho melonowe

  1. Witaj,
    Świetne połączenie. Ja lubię zupki pomidorowe łączyć z sokiem z pomarańczy, suszonymi pomidorami lub pieczoną papryką. Z melonem jeszcze nie próbowałam a na pewno dodaje lekkości i świeżości chłodnikowi.
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

Dodaj komentarz