Pieróg biłgorajski

To, co dzisiaj otrzymałam, powstało na bazie doświadczeń z poprzedniego – nieudanego wypieku i   podpowiedzi samanty  z forum cincin.
W sumie połączyłam 2 przepisy, pozmieniałam nieco proporcje, ale –  jest! Najważniejsze, że pieróg tym razem wyszedł i jest na prawdę smaczny.

 Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg tłustego twarogu
  • 0,4 kg kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • pół kubeczka małej śmietany 18%
  • 1 masło 
  • garść mąki
  • sól, pieprz
  • mięta – do ozdoby
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, ugnieść widelcem.  Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Na wierzch masy położyć masło – o temp.pokojowej, wymieszać. Przykryć garnek. Schować w koc – zostawić na pół godziny. 
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 
Formę (keksówka) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Po pół godziny, kiedy masło się roztopi i ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały – starannie pokruszony i garść mąki. Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku (jakieś 3 łyżeczki)  i odrobinę popieprzyć.
Przełożyć do formy, wierzch posmarować zimną wodą –  wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1,5h.
Pieróg podawać jeszcze gorący, pokrojony jak chleb, udekorowany listami mięty. Najlepiej smakuje  z zsiadłym mlekiem. 

2 thoughts on “Pieróg biłgorajski

  1. Asieja takie pierog sprzedaja na zaprzyjaźnionej – uniwersyteckiej stołowce pod nazwą "bialogrodzkie" i fakt faktem sa pyszne 🙂

  2. pierogu nigdy nie jadłam. ale lubię bardzo połączenie kaszy gryczanej i białego sera.. najbardziej jako nadzienie pierogów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *