Sałata obiadowa ;)

Nie ma to jak odrobina zieleniny do obiadu. Dzieci oczywiście jej nie tkną (blee, fuj ….), no a dorośli… Dorośli za czymś zielonym do obiadu przepadają, bo …. bo są już dorośli 😉

Poniżej moja wersja obiadowej sałaty w sosie vinegret. Dla 2 osób.

5-6 zielonych listków sałaty (najlepsze są listki młode, ze środka, te o lekko zielonkawej barwie)
1/3 zielonego ogórka
koperek
młody szczypior
oliwa, ocet jabłkowy, sól, pieprz

Sos:
Wymieszaj 1 łyżkę octu jabłkowego z 3-4 łyżkami oliwy, dodaj do smaku sól (szczypta, dwie) i mielony pieprz i ponownie wymieszaj. Ja robię to w filiżance – mieszając łyżką stołową, ale równie dobrze można składniki wlać do zakręcanego słoika i gwałtownie nim potrząsnąć.

Liście sałaty dobrze opłucz pod bieżącą wodą, porwij je palcami na drobniejsze kawałki i przełóż do półmiska. Szczypior i ogórek pokrój na plasterki, koperek posiekaj. Dorzuć do sałaty. Całość polej przygotowanym sosem – dobrze wymieszaj.

Sałatę trzeba przygotowywać na chwilę przed podaniem, inaczej jej delikatne listki – po polaniu sosem vinegret- szybko zwiotczeją.

Dodaj komentarz