Camembert w pistacjowej panierce

Któż nie zna smaku podsmażanego sera camembert w tradycyjnej panierce z bułki tartej podawanego na gorąco z żurawiną?
Przystawka którą proponuję jest bardziej wyrafinowana, niemniej równie prosta do przygotowania. Zachęcam.
Składniki dla 4 osób:
  • 4 okrągłe serki camembert 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki zmielonych pistacji
  • olej z pestek winogron (lub dowolna oliwa) do smażenia 
  • garść rukoli
  • sos truskawkowy w/g mojego przepisu

Jajko roztrzepać na płaskim talerzyku. Na osobny wsypać zmielone pistacje.

Ser maczać kolejno w roztrzepanym jajku, potem w panierce z pistacji. Smażyć na rozgrzanym oleju  na złoty kolor z obydwu stron. Opcjonalnie usmażony ser wstawić na 10 sek do mikrofali. Podawać na liściach rukoli, ozdobiony sosem truskawkowym.

2 thoughts on “Camembert w pistacjowej panierce

Dodaj komentarz