Pizza z anchois i pizza z szynką


Ciasto z przepisu podstawowego

Sos: pół szklanki przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, tymianek, majeranek, sól

Nadzienie na pizzę z anchois:

3-4 anchois
3 pieczarki
mała cebulka
gałązka grubego szczypiorku
10 dkg mozza
relli
5-6 oliwek

Nadzienie na pizzę z szynką:
3-4 plastry szynki
3 pieczarki

10 dkg mozzarelli

1. Kamień do pizzy należy rozgrzewać w piekarniku ok 40 min. w temp. 250 st. W tym czasie zarabiamy ciasto, przyrządzamy sos i przygotowujemy pozostałe składniki 🙂

2. Ciasto przygotować w/g standardowego przepisu patrz przepis podstawowy. Podzielić na dwie kule.

3. Sos: do pomidorowego przecieru dodać wyciśnięty ząbek czosnku, suszone zioła, odrobinę soli, wymieszać.

4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulkę obrać i pokroić w talarki, anchois pokroić na drobne kawałki. Oliwki pokroić w plasterki a szynkę w paski. Pieczarki obrać ze skóry i pokroić w plastry (cienkie).

Każdą rozwałkowaną połówkę ciasta posmarować sosem, obkładać składnikami a na koniec posypać serem. Piec na kamieniu 10 minut w temp.250 st.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *