Papier贸wki

Pami臋tacie wierszyk Brzechwy o jab艂kach?
Tak, to oczywi艣cie Entliczek-pentliczek 馃檪
By艂 tam robaczek i by艂y jab艂ka.
Wsz臋dzie.

Obecnie wsz臋dzie kr贸luj膮 moje ukochane papier贸wki. Drzewo na dzia艂ce rodzic贸w tak pi臋knie obrodzi艂o, 偶e grzechem by艂oby si臋 nimi nie ob偶era膰. I nie wykorzysta膰

A co z papier贸wek, jak je spo偶ytkowa膰? – zapytacie. Opr贸cz zjedzenia rzecz jasna.
Prostota.
Po pierwsze: Mo偶na ugotowa膰 kompot. Bana艂 馃槈
Po drugie: Ja zrobi艂am z jab艂kami pierogi – i to ju偶 nie by艂 bana艂, tylko poezja 馃檪

Kompot z papier贸wek

Kompot z papier贸wek jest jednym z najprostszych. Pami臋ta膰 trzeba tylko, 偶e wybieramy owoce stosunkowo ma艂o dojrza艂e, w ilo艣ci 4-5 sztuk na 1 litr wody.

Jab艂ka cienko obieramy, usuwamy dok艂adnie nadpsute lub obite miejsca, reszt臋 mi膮偶szu kroj膮c na kawa艂ki i uwa偶aj膮c, aby w obranych cz膮stkach nie znalaz艂y si臋 gniazda nasienne. Tak przygotowane cz膮stki papier贸wek wrzucamy do wrz膮cej pos艂odzonej wody (2-3 艂y偶ki cukru – raczej do smaku) i gotujemy 3 minuty pod przykryciem. Kompot przecedzamy przez sitko do wysokiego szklanego dzbanka lub ulubionej kompotierki.
Mniej dojrza艂e papier贸wki bywaj膮 do艣膰 kwa艣ne st膮d tak du偶a jak na mnie ilo艣膰 cukru. Niemniej, je艣li mamy papier贸wki mocno dojrza艂e – wykorzystujemy je r贸wnie偶, gotuj膮c kr贸cej i mniej dos艂adzaj膮c.

Pierogi z papier贸wkowym (jab艂kowym) nadzieniem.

Urzekaj膮ce dzieciaki

Ciasto z przepisu w/g proporcji: 1,5 szklanki m膮ki, 1/2 szklanki gor膮cej wody, szczypta soli, 艂y偶ka oliwy z oliwek.

10 szt papier贸wek – twardawych tj. bardziej kwa艣nych
4-6 艂y偶eczek cukru
艂y偶ka mas艂a
2 szczypty cynamonu (lub 1 szczypta tonki)


Ciasto zarobi膰.
Jab艂ka obra膰 ze sk贸ry. Zetrze膰 na tarce o grubych oczkach, uwa偶aj膮c na gniazda nasienne. Na patelni roztopi膰 t艂uszcz. Starte papier贸wki przesma偶y膰 z cukrem i cynamonem聽 – oko艂o 3-5 minut a偶 odparuje nadmiar wody. Mas臋 prze艂o偶y膰 na sitko nad osobn膮 miseczk臋, aby zebra膰 skapuj膮cy sok – wykrzystamy go do polania pierog贸w.

Wa艂kowa膰 kr膮偶ki ciasta – nadziewa膰 jab艂eczn膮 mas膮, ostro偶nie zlepiaj膮c brzegi. Ca艂a trudno艣膰 polega na umiej臋tnym z艂o偶eniu ciasta z mas膮, tak aby ewentualny sok nie rozmoczy艂 brzeg贸w, gdy偶 nie dadz膮 si臋 potem z艂膮czy膰.
Gotowa膰 partiami 3 minuty w osolonym wrz膮tku, podawa膰 polane sosem z os膮czania na sitku lub roztopionym mase艂kiem.

Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek,
A na tym stoliczku pleciony koszyczek,

W koszyczku jab艂uszko, w jab艂uszku robaczek,
A na tym robaczku zielony kubraczek.

Powiada robaczek: „I dziadek, i babka,
I ojciec, i matka jadali wci膮偶 jab艂ka,

A ja ju偶 nie mog臋! Ju偶 dosy膰! Ju偶 basta!
Mam ch臋膰 na befsztyczek!” I poszed艂 do miasta.

Szed艂 tydzie艅, a jednak nie zmieni艂 zamiaru,
Gdy znalaz艂 si臋 w mie艣cie, polecia艂 do baru.

S膮 w barach – wiadomo – zwyczaje utarte:
Podchodzi do艅 kelner, podaje mu kart臋,

A w karcie – okropno艣膰! – przyznacie to sami:
Jest zupa jab艂kowa i knedle z jab艂kami,

Duszone s膮 jab艂ka, pieczone s膮 jab艂ka
I z jab艂ek szarlotka, i komput [placek], i babka!

No, widzisz, robaczku! I gdzie tw贸j befsztyczek?
Entliczek-pentliczek, czerwony stoliczek.

 

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *