Owsianka płatkach ryżowych z jabłkiem


Składniki:
300 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka masła
1 filiżanka błyskawicznych płatków ryżowych
2-3 łyżeczki miodu akacjowego z poziomkami
1 jabłko
sok z 1 dużej mandarynki
sok  z 1/2 cytryny

W rondelku ugotować niewielką ilość mleka z łyżką cukru i łyżeczką masła (mleka około 300 ml – u mnie duży herbaciany kubek). Do gotującego się mleka dodać błyskawiczne płatki ryżowe – około 1 filiżanki. Trzeba pamiętać, że ilość wsypywanych płatków zdecyduje o gęstości owsianki oraz, że płatki napęcznieją 🙂 Płatki gotować na małym ogniu stale mieszając przez ok. 2 minuty lub do czasu gdy mleko całkiem zostanie przez płatki wchłonięte. Następnie natychmiast skręcić gaz, zakryć garnek przykrywką i odstawić na 2-3 minuty.
W tym czasie wycisnąć sok z połówki cytryny i sok z 1 soczystej mandarynki. Obrać połówkę dużego jabłka i pokroić w bardzo drobną kostkę. Jabłko od razu wymieszać w miseczce z sokiem z cytryny (aby nie ściemniało) i dosłodzić miodem (1 łyżeczka).
Płatki ryżowe wymieszać (w nadal ciepłym garnku) z sokiem owocowym, w czasie oczekiwania na c.d.  – płatki najprawdopodobniej zbiły się w nieco bardziej gęstą masę – sok doskonale sobie z tym poradzi i nada kwaskowaty smak oraz ciekawy kolor. Na końcu dodać przygotowane cząstki jabłka i dosłodzić kolejną łyżką miodu. Ja dałam miód akacjowy z poziomkami, które pięknie wzbogaciły owsiankową kompozycję. Przełożyć na talerz, jeść ciepłe.

Dodaj komentarz