
Młode buraczki ze śmietaną i szczypiorkiem
2 łyżki posiekanego, drobnego szczypiorku
sól
świeżo mielony, czarny pieprz
ćwiartki cytryny (opcjonalnie)
(tłumaczenie prawie oryginalne)
Wyszorować buraczki pod bieżącą wodą. Zostawić korzonek. Przyciąć liście (te najładniejsze można wykorzystać do przygotowania chłodnika – przepis tutaj). Starać się nie naciąć buraków, bo będą krwawić podczas gotowania. Umieścić je w garnku i zalać zimną wodą. Przykryć pokrywką. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania doprowadzić do wrzenia śmietankę w rondelku. Zmniejszyć ogień o połowę, a następnie posypać szczypiorkiem, dodać kilka szczypt soli i doprawić pieprzem.
Obrać skórę uważając, aby się nie poparzyć. Malutkie buraczki przekroić na pół (ang. baby beetroot), większe – pokroić w ćwiartki albo plastry.
Buraki polać sosem szczypiorkowym. Podawać ozdobione np. ćwiartkami cytryny.